Μοσχαρίσιο Κρέας
Μελέτες δείχνουν ότι το 3ο πιο συχνά καταναλώσιμο είδος κρέατος στον κόσμο, είναι το μοσχαρίσιο καθώς αντιπροσωπεύει το 25% της παγκόσμιας κατανάλωσης κρέατος. Το βόειο κρέας έχει μεγάλη θρεπτική αξία, καθώς, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες (υψηλής βιολογικής αξίας) και θρεπτικά συστατικά όπως τα ανόργανα στοιχεία (σίδηρος, ψευδάργυρος) και οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, (με πιο σημαντική την κοβαλαμίνη, B12). Επιπλέον, το λίπος που περιέχει αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας, λιπαρών οξέων και λιποδιαλυτών βιταμινών (D, E, K). Ένας επιπλέον λόγος που καταναλώνεται τόσο, είναι ότι το μοσχαρίσιο κρέας μπορεί να αξιοποιηθεί εύκολα και με πολλούς τρόπους, αφού είναι ιδανικό για ψήσιμο, μαγείρεμα και κάπνισμα κτλ.
Κάθε χώρα, έχει τις δικές της κοπές, στο μοσχαρίσιο κρέας. Οι γνωστότερες από αυτές είναι οι Αμερικάνικες, οι Αργεντίνικες, οι Γαλλικές και οι Ολλανδικές. Στην ουσία όταν μιλάμε για κρέας εννοούμε τους μύες, ενός ζώου. Κάθε μοσχαρίσιο μπούτι χωρίζεται σε τρία κομμάτια: στο μπούτι, στο κόντρα και στη λάπα. Η πλάτη χωρίζεται στο στήθος, στην ελιά, στη σπάλα και στην μπριζόλα
Η δομή του λίπους στα μέρη του μοσχαρίσιου κρέατος είναι η εξής:
Η δομή του λίπους στα μέρη του μοσχαρίσιου κρέατος είναι η εξής:
- Χαμηλά σε περιεκτικότητα σε Λιπαρά: Φιλέτο, στρογγυλό, κόντρα.
- Μέτρια σε περιεκτικότητα σε Λιπαρά: Τρανς, κιλότο, νουά, σπάλα.
- Υψηλά σε περιεκτικότητα σε Λιπαρά: Λαιμός, στήθος, στηθοπλευρές, λάπα.
Στο Κρεωπολείο απλαδάς θα βρείτε :
- Μοσχάρια ολόκληρα με κόκαλο
- Μοσχάρια εμπρόσθια & οπίσθια
- Βόειο Πλάτη Ε5
- Βόειο Πλάτη Ε10
- Βόειο κολοβό
- Φιλέτα
- Μπούτι άνευ ή με οστό (νουά, στρογγυλό, ποντίκι, τουρτουκίτα, ουρά, τρανς, κιλότο)
- Πλάτη άνευ ή με οστό (σπάλα, λαιμός, στήθος, σπαλομπριζόλα, κότσι)
- Κόντρα
- Λάπες
- Τι – Μπον
- Μοσχ. Συκώτι